PANNCENTRAL OCH VÄRMESYSTEM

PANNCENTRALEN

I föreningen finns en gemensam panncentral i anslutning till garagelängan mellan Pilbladsstig och Kärrviolsstig. Panncentralen förser föreningens 82 hushåll med värme och varmvatten.

Inne i panncentralen finns det två luftvärmepumpar, två bergvärmepumpar, en elpanna och en oljepanna. Luft- och bergvärmepumparna är de som först och främst används för värmen och startas automatiskt en efter en vid behov. Elpannan och oljepannan går i drift när luft- och bergvärmepumparna inte räcker till även de efter varandra vid behov.

Hur mycket värme som går ut i systemet beror på utetemperaturen, ju varmare det är ute desto lägre temperatur skickas ut i värmesystemet. På sommaren står värmeproduktionen still och panncentralen hanterar endast varmvatten.

VATTEN OCH VÄRME

Varmvatten och värme fördelas ut från panncentralen genom ledningar i marken till kulvertbrunnarna. Brunnarna sitter oftast mellan huslängorna på varje stig. Från kulvertbrunnarna går det sedan stamledningar i källartaken in till varje huslänga. 

Justering av värme för respektive huslänga görs via en reglerventil som sitter i längans kulvertbrunn. I källaren i varje hushåll finns även en reglerventil som justerar värmen för respektive hushåll (STAD-ventil med röd ratt i taket).

STAD-ventilen och ventilerna i kulvertbrunnarna ägs av samfälligheten och injusteringar får endast göras av tredje part på beställning av styrelsen.

VÅRT INOMHUSKLIMAT

Värmesystemet i våra huslängor är injusterat på att hålla ett visst inomhusklimat under de kallare månaderna på året. Innetemperaturen ska vara minst 20 grader på våning 1 och 2 och minst 18 grader i källarplanet. 

Innetemperaturen skall mätas i vistelsezonen för att ge en så korrekt uppfattning som möjligt. Termometern bör ställas på ett bord eller liknande en bit in i rummet och inte i direkt anslutning till fönster, golv, ytterdörr eller yttervägg.

Vid fönster i yttervägg räknas vistelsezonen 60 cm in i rummet och vid dörr i yttervägg är detta mått 1 meter. Höjden räknas från 1 cm från golvet och 2 meter upp (se bild nedan).

panncentral beskrivning.PNG

VARFÖR HAR JAG KALLT INOMHUS?

I alla fastigheter, gamla som nya, finns det flera ställen där värdefull värme kan sippra ut. Om fastigheten är otät eller dåligt isolerad kan mycket av den värmen som kommer från radiatorerna (elementen) försvinna och inomhusklimatet kan upplevas kallare. Bilden nedan visar hur mycket värme som vanligtvis försvinner genom husets olika delar.

Bild hämtad från Energimyndigheten

Fönster och dörrar

Fastighetens fönster och dörrar är den största boven till värmeförlust och fönster beräknas ha en livslängd på ca 40 år. Gamla fönster har ofta färre glasrutor och sämre isolerförmåga än nya fönster. U-värde kallas de mått på isolerförmåga för fönster och dörrar och ju lägre värde desto bättre isolerande förmåga. 

Om din fastighet har äldre fönster, kanske original från när husen byggdes, är det därför bra att byta dessa till nyare med bättre U-värde. I den vänstra bilden nedan, tagen med värmekamera, kan skillnaden mellan ett nytt (vänster) och ett gammalt fönster (höger) ses tydligt. I den högra bilden är alla fönster och altandörren gamla och bilderna är tagna i köket och i vardagsrummet i en av samfällighetens fastigheter.

Vinden och kattvindar

I våra fastigheter har vi en vind ovan plan 2 men även kattvindar på plan 2 (se markering på ritning nedan). Via dessa utrymmen kan kall luft spridas nedåt i huset och försämra inomhusklimatet. Därför är det bra att göra en tilläggsisolering i alla dessa utrymmen då den gamla isoleringen, från när husen byggdes, troligen har tappat mycket av sin förmåga. 

Tips när du skall tilläggsisolera, läs om vindisolering hos Energimyndigheten här.

Tips om hur du kan hjälpa oss att sänka energiförbrukningen och därmed samfällighetens energikostnader, läs ‘Minska behovet av värme och varmvatten’ och ‘Spar energi och varmvatten

Element

För att elementen skall fungera så bra som möjligt och ge ifrån sig så mycket värme som möjligt krävs det att de underhålls regelbundet. Här är några punkter att gå igenom för varje element i huset.

  • Lufta elementen. Tips och info kan du se här

  • Se till att luften kan cirkulera fritt kring elementen, undvik täta elementskydd och stora möbler tätt inpå

  • Ibland kan radiatorventilerna ”sätta igen”. För att hålla igång cirkulationen i radiatorventilerna kan det vara bra att “motionera” dem, dvs öppna och stänga dem då och då.

    OBS! Tänk på att gamla ventiler kan börja läcka. Har du fortfarande obytta ventiler från när huset byggdes 1968 bör dessa bytas för att undvika vattenskador i huset.

  • Termostatventiler gör också att värmen fördelar sig jämnare i huset.

Om du, trots ovan åtgärder, upplever att det är kallt inomhus hör av dig till styrelsen!